sobota, 5. september 2015

Prva univerzalna polnilna postaja v Sloveniji




Končno smo Slovenci dobili prvo univerzalno polnilno postajo za hitro polnjenje baterij vozil po standardih Chademo, CCS in Mennekes. 

EVji bodo tako še malo pogosteje zavili v BTC in se ustavili ob kristalni palači, saj je polnilna postaja locirana tik ob najvišji slovenski stolpnici s severne strani.

Kar nekako logično je bilo, da sem postajo preizkusil ob mojem obisku Ljubljane. Ob moči nekaj nad 20 kW je bila v 12 minutah baterija dovolj polna za udobno nadaljevanje poti. Edino, kar še manjka za brezskrbno potovanje po Sloveniji, je mreža enakih postaj na avtocesti, ki pa bo po načrtih zaživela do konca leta.


Za aktiviranje postaje bomo potrebovali običajno Petrolovo kartico za e-mobilnost, po uvedbi sistema gostovanja pa bo aktivacija možna tudi z ostalimi v sistem vključenimi karticami.

Uporabniki postaje smo hvaležni BMW Group, Petrolu in BTCju, ki vsaj na začetku življenja nove postaje omogočajo brezplačno polnjenje vseh energije lačnih vozil. 

Omeniti je potrebno tudi dobavitelja te in bodočih postaj na avtocestnem križu, podjetje Plan-net, ki že vrsto let uspešno uvaja obnovljive vire energije v slovenski prostor. 

Za uporabnike e-vozil se tako začenja novo obdobje bistveno večje uporabnosti naših štirikoles. Zavzetost Ministrstva za infrastrukturo, ki vse pogosteje poudarja nujnost uvedbe čistejšega prometa in uvaja učinkovite ukrepe na tem področju, nas utrjuje v prepričanju, da bo elektrika kmalu pomemben energent v prometu.


2 komentarja:

  1. Nobenih novih dogodivščin?

    OdgovoriIzbriši
  2. Dogodivščin je bilo kar precej, le časa in včasih volje zmanjka ;) Se bom poboljšal, obljubim!

    OdgovoriIzbriši