sreda, 3. junij 2015

Energija, potrebna za izdelavo bencina zadostuje za pogon avtomobilov na elektriko

S prodorom elektro mobilnosti se povečuje tudi odpor nasprotnikov. Kot utemeljitev svojih prepričanj o neustreznosti EVjev najpogosteje uporabljajo povsem zgrešene predpostavke. Pogosto omenjajo umazane vire pridobivanja elektrike in neekonomičnost.

Dejstva zanikajo tovrstne utemeljitve. Delež t.i. umazane elektrike (termo, jedrski, naftni viri) je vedno manjši in se je iz portfelja nekaterih ponudnikov energije že povsem umaknil (Elektro Celje...).

Drugo dejstvo, ki ga mnogi preprosto spregledajo, je količina energije, ki je potrebna za proizvodnjo bencina. Da pride liter bencina do avtomobila, je potrebnih najmanj 2,11 kWh energije. Vključeni so stroški energije vrtanja, transporta do rafinerije, rafiniranja in transporta do bencinske črpalke. V veliki večini primerov je potrebne veliko več energije.

S tem pridobljenim litrom bencina lahko varčni avtomobil z bencinskim motorjem prevozi pribl. 20 km. Z isto količino električne energije lahko EV prevozi prav tako 20 km.

Iz tega sledi, da bi samo z energijo, ki je potrebna za rafiniranje in transport bencina, ne da bi bencin sploh uporabili za pogon, lahko vozili na elektriko vsi.

1 komentar:

  1. Teslina tovarna bo za proizvodnjo akumulatorjev uporabljala izključno energijo iz sončnih celic.

    OdgovoriIzbriši